Tuotteet ja palvelut

Loppusuora pitkälle kankurin uralle

Olen tulossa hyvää vauhtia kankurin urani loppusuoralle. Räsymattoja on tullut kudottua tässä vuosien aikana jokunenkin kilometri. Kesällä tulee mittariin 70 vuotta ja on aika "aikuisten oikeesti" jo aloittaa eläkepäivät. Jotain vielä ensi talvenakin toki kudon, ihan vaan lämpimikseni, mutta mitä, se jää nähtäväksi. 

EDULLISIMMIN SAAT NYT MATOT SUORAAN PUODISTA.

Jaksan vielä kutoa, ja se on mieleistä puuhaa. MUTTA: Pakettien väsääminen ja postiin roudaaminen alkaa käydä erityisen raskaaksi. Sen vuoksi olisinkin mielissäni, jos pääsisit asioimaan puodissa. Saat hyvän käteisalennuksen tuotteista. Puodissa on käteismaksu, joten varaa raha mahdollisiin ostoksiisi. Voit myös pyytää tarjouksen etukäteen sinua miellyttävistä tuotteista.

Räsymattovarasto

Kudon joka talvi noin 500 metriä räsymattoja. Joka syksy räsymattovarasto huutaa tyhjyyttään. Niin nytkin. Syyskuussa aloitan taas ja jälleen räsymattovarasto alkaa pikkuhiljaa täyttymään. Varaa omasi ajoissa, sillä materiaalipulan vuoksi tulevalle kaudelle en pysty kaikkien toiveita toteuttamaan.

 

Räsymaton valmistusprojekti

Ei ihan helposti ja nopeasti valmistu räsymatto. Työ alkaa siitä, että kerätään iso määrä pussilakanoita, jotka sitten revitään kuteiksi. Kudon pääsääntöisesti isoja sarjoja, joten materiaalia tarvitaan runsaasti. Tukikuteina käytän kotimaista kierrätyspuuvillaa, sillä saadaan räsymattoon napakkuutta. Materiaalin hankin joko Lankavasta, tai Finn Texomerilta. Molemmat luotettavia kotimaisia tavarantoimittajia. 

Kun kuteet on revitty, ne pätkitään värijärjestykseen, ommellaan pätkät yhteen ja sitten päästään räsymattoa kutomaan. 

Monesti asiakkaat keräävät nämä lakanat itse, revin ne kesän aikana ja syksyllä kudon matoiksi. Näin varmistuu parhaiten tuotteen saatavuus, sillä Mattopuodissa aina akuutti tarvikepula.

Pitkä räsymatto

Olen erikoistunut pitkien räsymattojen kutomiseen. Kärsivällisyyteni, ammattitaitoni ja yli 30 vuoden kokemukseni takaavat sinulle tuotteen, joka kestää ja tuottaa iloa monen monta vuotta.Esimerkiksi "hirsiaitta" matot tuovat isoon tupaan sinne kuuluvaa harmoniaa ja arvokkuutta.

Käsinkudottu räsymatto

Matot kudotaan käsityönä, paineilmakangaspuilla. Lopputulos on tasainen ja napakka.

Kotimainen räsymatto

Kotimaisuusaste on 100% kuteet, loimet, kankuri, kaikki ovat kotimaisia.

Räsymatto mökille

Talven aikana kudon noin 400-450 metriä erilaisia räsymattoja. Kesällä "mökkiläiset" niitä käyvät täältä ostelemassa, tai tilaavat verkkokaupastani. 

Keittiön matto

Räsymatto on ihana vaihtoehto keittiön matoksi. Se on kevyt pöyhäistä, iloisen ja kodikkaan näköinen ja helppohoitoinen. Useimmiten mahtuu omaan pesukoneeseen.

Tuvan räsymatto

Kuten alussa kerroin, olen erikoistunut pitkien mattojen kutomiseen. Erinäisiin tupiin olen vuosien aikana kutonut näitä 6 metrisiä mattoja. "Hirsiaitta" malli on ollut näistä kaikkein suosituin. Sitä kudon edelleen, aina kun on tarpeeksi materiaalia saatavilla.

Keittiön räsymatto

Hyvin paljon etsitään räsymattoja keittiöön. Ne tuovat kodikkuutta tilaan, joss perhe oleilee paljon. Räsymatto on myöskin kevyt ja helppohoitoinen, joten sopii keittiöön erinomaisesti.

Vanhanajan räsymatto

Kudon matot vanhanajan perinteitä noudattaen. Kuviot ennenvanhaan paljon käytössä olleita, hieman joitakin muunneltu tähän päivään sopivaksi.

Loruloimi, Riemuraita

Loimien lomassa ne lorut kulkevat, ja muistot. Tuossa äidin vanha esiliina, tuossa isän flanellipaita. uusiokäytössä, ihanassa räsymatossa.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kirkkaat, värikkäät kesämatot ovat myöskin kovin suosittuja.

Kankurin ilo

Tukille mahtuu kerralla noin 15 metriä valmista räsymattoa. Kun tukki puretaan, on siinä kankurilla kaunista katseltavaa pitkät pätkät.

Harmaa räsymatto

Monesti minulta kysytään, että mistä saan materiaalia näihin harmaisiin räsymattoihin. No, minä värjäytän kotimaisella värjäämöllä nämä vanhat pussilakanat, joita pääosin käytän kuteina. Aikas hinnakasta touhua, joten älä ihmettele, mistä räsymaton hinta koostuu. Tämä on yksi osatekijä.

Perinnematto

Matot kudotaan vanhoja perinteitä kunnioittaen, mutta nykyaikaisin menetelmin. Käytössäni on paineilmalla varustetut kangaspuut, jotka takaavat napakan, tasaisen kudontajäljen.

Mattopuoti

Mattopuoti on aina auki, sillä se sijaitsee tässä kotini yhteydessä, omassa pihapiirissä. Kannattaa kuitenkin soittaa etukäteen, että tiedän olla paikalla. Voit asioida Puodissa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Puodissa on käteismaksu, joka takaa sinulle erittäin hyvät alennukset tuotteiden hinnoista.

Häälahja

Räsymatto on myös hyvin suosittu häälahja, joka tuo iloa pitkään hääparille.

Nettimatto

Matot verkkokaupasta. Kun joitain vuosia sitten perustin verkkokaupan, en siihen itse uskonut laisinkaan. Arvelin, että ei kukaan näkemättä osta mattoja verkkokaupasta. Väärä arvelu. Hyvin on toiminut. Kaksi on tullut takaisin 6 vuoden aikana, nekin syvän pahoittelun saattelemana, kun väri ei vastannutkaan mielikuvaa. Vaikea, kovin vaikea saada kuvia luonnollisen näköiseksi, siksipä olisikin hienoa, jos pääsisit Puotiin paikanpäälle.

Mattotukku

Myyn näitä myös isommissa erissä esim. jälleenmyyjille. Ota yhteyttä asian tiimoilta.

Vanhanajan räsymatto

Kudon matot vanhanajan perinteitä noudattaen, kuviot ovat 20-30 luvulta, joitain nykypäivään sopiviksi päivitettynä.

 

Räsymatonkudontaa yli 30 vuotta

Olen kutonut räsymattoja jo yli 30 vuotta. Jossain vaiheessa elämääni siitä tuli ammattini. Koulutukseni on todellakin jotain aivan muuta. Mutta jäin koukkuun ja en osaa lopettaa kutomista. Joka syksy kesätauon jälkeen löydän itseni tuolta kangaspuiden takaa. Osittain nyt johtuu tietysti siitäkin, kun asun täällä syvällä maaseudulla ja syksyn saapuessa täällä ei juurikaan muuta tekemistä ole. Onneksi olen pysynyt suhtkoht terveenä. Yksi syöpä selätetty ja reuma vaivanani loppuelämäni, mutta niiden en anna itseäni lannistaa. Vieläkin vaan tämä räsymattojen kutominen on niin hauskaa puuhaa, että tuonne puiden taa istahtaa mielellään.

Räsymaton hinta

Mietin usein, että miten hinnoitella räsymatto. Se on vaikeaa, sillä valmistus on kaikenkaikkiaan tavattoman hidas ja erittäin työläs prosessi. Työ alkaa siitä, että joka kesä jaksan repiä matonkuteiksi noin 500 pussilakanaa. Vuosi vuodelta tämä työ käy  aina vaan raskaammaksi, johtuen tästä sairastamastani reumasta. Sormet eivät ole enää näppärät ja tuon urakan jälkeen todella tietää jotain tehneensä. Tietysti hyvä puoli on se, että kun syksyllä aloitan kutomisen, on materiaalia, mistä työstää mattoja. Itse annan tuolle työlle suuren arvon ja maton hinta pitkälti perustuukin näihin aikaa vaativiin alkutöihin. Tämä räsykude kun sellainen materiaali, että sitäpä ei voi mistään valmiina ostaa, vaan itse on työstettävä tämäkin. Mutta ainoastaan näin syntyy aito, käsin työstetty räsymatto. Oikotietä ei ole sen valmistukseen. Onneksi nykyään on kierrätyskeskuksia, sun muita vastaavia paikkoja, mistä saa materiaalia tähän työhön. SPR kontti taitaakin olla nykyään kankurin paras shoppailupaikka. kontti.punainenristi.fi  Ja hei! Lahjoituksena enemmän kuin mielellään otan vastaan vanhoja jo väsyneitä pussilakanoita, ne ovat niin parasta materiaalia räsymaton kudontaan. Hinnoittelussa olen otttanut myös huomioon sen, että tämä työ on minulle harrastus. En polje hintoja, sillä en halua viedä "leipää suusta" heiltä, jotka tekevät tätä työkseen ja elantonsa eteen.

Räsymaton pesu

Sanotaan, mitä sanotaan näistä pesutavoista, mutta kyllä mäntysuopa, vesi ja juuriharja antavat hyvän lopputuloksen ja ihanan tuoksun matoillesi. Runsas huutelu, sillä mäntysuopa on huonosti veteen liukeneva pesuaine. Hyvällä huutelulla ei mattosi jää sameaksi. Pesulan koneetkin nämä sietävät, hieman enemmän kyllä saattavat kutistua, kun pyörivät pitkään koneessa. Luottopesulani tällä alueella on Loimaan Pesula www.marko.hongisto@loimaanpesula.fi siellä tulee puhdasta jälkeä sopivin hinnoin.

Räsymattojen esittelypaikka

Huittisissa sijaitsevalla liikenneasema Härkäpakarilla www.harkapakari.fi roikkuu aina pari mattoa telineellä siellä perällä, laukku-centerin oven pielessä Voit siellä tutustua tuotteisiini. Matot eivät ole siellä myynnissä, ainoastaan näytillä. Härkäpakarin pihasta on Mattopuotiin matkaa n. 10km, joten voit piipahtaa helposti puodissa. Kannattaa soittaa ja varmistaa paikalla oloni, että et aja turhaan. Vaikka hienoa maalaismaisemaa voi tietysti käydä ihailemassa jos aikataulu antaa myöden. Mattopuoti on auki lähestulkoon aina, sillä se sijaitsee tässä kotini pihapiirissä.

 

Räsymatto rulettaa, ja rappioromantiikka on muotia.

Nyt entisöidään mummon vanhat piirongit, ja muut aarteet ja niiden rinnalle ei kertakaikkiaan sovi muu, kuin vanha kunnon räsymatto. Mummon vanha piironki ja kaunis räsymatto, se on koti.

Räsymatto, riepumatto, kuinka vaan,taatusti Suomalainen tuote,käsin tehty, työläs ja hidas valmistaa, mutta hauska kutoa, hiljaa hyvä tulee!!! Räsymatto kestää elämää. Se on kevyt, mutta napakka, kestää rajunkin pesun, paranee vanhetessaan, niinkuin hyvä viini,ja siirtyy äidiltä tyttärelle. Räsymatto, uskomaton kierrätyksen taidonnäyte. 

Wanahanajan innovaatio

 Kun kaikesta oli pulaa, leikattiin kuteiksi kaikki mahdollinen. Vanhat navettatakit ja ukkojen sarkahousut saivat saksilla kovaa kyytiä. uskomattoman kauniita lopputuloksia saatiin aikaiseksi mielikuvitusta käyttämällä. Mistähän ne kauniit kirkkaat raidat saatiin aikaiseksi. Muistan oman mummolani pirtin, jossa "plikat" kaiket talvet kutoivat. Itselläni oli käsityönumero koko kouluajan 5. En ikinä olisi voinut kuvitellakaan. että isona alkaisin kutoa. Nyt olen täysin koukussa. Kutominen on harrastukseni ja intohimoni, siinä saan toteuttaa itseäni ja aina, kun asiakas lähtee tyytyväisenä, matto kainalossa kotiinpäin, olen tuottanut iloa hänenkin elämäänsä.

Huippulaatua Huittisista

.Vuosikymmenien ammattitaito, itse käsin työstetyt materiaalit, laadukas matonloimi ja hyvä värisilmä. Siinä ainekset upeaan, ainutlaatuiseen räsymattoon, jonka haluan sinulle valmistaa.

 

Ruusukas, räsymattojen prinsessa, 

Erillaisilla poljennoilla mattoihin saadaan kauniita kuvioraitoja. Myös koko maton voi kutoa kuviolliseksi, kuteina voi käyttää melkein mitä vain, räsystä villaan ja kaikkea siltä väliltä. Ruusupoljenta on ehdottomasti oma suosikkini. Kuvioista tulee tavattoman kauniita ja räsymatto saa vanhanaikaisen ilmeen ja sulautuu erinomaisesti vanhoihin tupiin , kesämökeille ja miksei myös moderniin kaupunkikotiin piristäväksi väriläikäksi. 

Kiikkalainen sekoitusmatto.

Naapurikunnasta peräisin oleva mattomalli, jota meillä Huittisissakin on paljon valmistettu.Matto on työläs ja hidas valmistaa. mutta lopputulos on vertaansa vailla. Valmistus aloitetaan keräämällä jonoon sopivat värisävyt. Nämä leikataan 1,5m pituisiksi nauhoiksi, jotka sitten solmitaan yhteen. 20cm pätkään mattoa tarvitaan noin 50 ohutta,eriväristä kudetta. Sävypallon muodostuksen jälkeen laitetaan kude sukkulalle, ja aloitetaan kudonta. Jos on perin juurin ahkera kutoja niin mattoa saattaa valmistua jopa 1,5m päivässä. Kudon tätä mattoa isoina sarjoina, eri mittaisia paloja pareittain, tai yksittäiskappaleina. Kahta samanlaista sarjaa ei koskaan valmistu, vaan seuraava on aina sävyiltään erilainen.

 

Räsymatto, kierrätyksen huikea lopputulos

 on työläs, ja hidas valmistaa, mutta kutojalle hauska tehtävä. uniikki räsymatto kestää vaikka koko ihmiselämän ja siirtyy vieläpä usein äidiltä tyttärelle.

Räsymatto on kestävä ja kevyt ja silti napakka, se pysyy paikallaan liukkaallakin lattialla. Egologista arvoa lisää juuri kestävyys. Se kestää kulutusta todella pitkään ja paranee vanhetessaan, niinkuin vanha viini.

Räsymaton ideoiminen on hauskaa puuhaa. Laitan lattialle ison kasan ihania räsymatonkuteita ja tuijottelen niitä jonkin aikaa. Sitten idea syntyy ja työ lähtee vauhdikkaasti liikkeelle.

Paineilmatoimiset kangaspuut

Sairastuin reumaan vähän yli 50-vuotiaana ja meinasi kutominen jäädä siihen. Avuksi löytyi onneksi paineilmatoimiset kangaspuut, jotka helpottavat työtä.Lisälaitteen avulla luhan lyönti helpottuu kutojaa rasittamatta ja tasaa kuteen sitoutumista. Loimenkin kireys on helppo säätää sopivaksi. Paineilmakangaspuilla kudottu matto on erittäin napakka ja suorareunainen. Ei mene "sormet läpi" niinkuin ennenvanhaan sanottiin. Tukille loimataan kerralla 500 metriä matonlointa, joten joka hetki ei tarvitse olla kangaspuiden alla uutta lointa tukille vetämässä.

Räsymaton materiaali  Kuten edellä on kerrottu, käytän maton kutomiseen pääosin vanhoja pussilakanoita, jotka työstän aina kesän aikana matonkuteiksi, pääosin repimällä tapahtuu tämä työ.Paljon on pölyä ilmassa, kun näitä työstää. Mutta tarvitaan muutakin kudetta. Usein kysytään, että myynkö matonkudetta. Vastaus on, että kyllä. Mutta ainoastaan kutomosta jääneitä "jämiä" kudon isoja sarjoja, joten laatikkokaupalla jää kuteenloppuja, joista taitavat kankurit vielä loihtivat kauniita räsymattoja. Itse käytän tukikuteena ja raidoissa ns. teollista kudetta, joka on esim. kangaspakan hulpioreunaa, tai sitten ontelokudetta, joka on kuteista kaikkein laadukkainta. Näitä teollisia kuteita saa esim. Lakavasta ja Finn texomerilta  

lankava@lankava.fi

hartikainen@texomer.com

 

 

Tilaustyöt

Alan jo olla jo kankurinurani loppusuoralla, mutta tulevan talven aikana kudon vielä muutaman sarjan suosittua "hirsiaitta" mallia. Tilaukset siihen tulisi jättää hyvissä ajoin. Aloitan pitkillä, 5-6 metrin matoilla ja niin kauan kudotaan, kun kesän aikana kertyneet tarvikkeet antavat myöden. Muita tilaustöitä otan vastaan, jos löytyy täältä sopivat materiaalit.

Räsymatto luo kodin hengen

 Räsymatto sopii mihin vain. Se luo tietynlaista kodikkuutta, jota ei saa teollisesti valmistetuista tuotteista aikaiseksi. On ollut todella mukava havaita, että nuorempikin povi taas on alkanut arvostää vanhanajan henkisiä räsymattoja. Tässä taannoin juuri kävi puodissa nuoripari, joka häälahjarahoillaan hankki olohuoneeseensa kauniin räsymatot.

Tutustu huolella verkkokauppaani, tuotevalikoima päivittyy sitä mukaan, kun tuotteet valmistuvat, joten sieltä hyvinkin voi löytyä juuri se matto, josta olet jo pitkään haaveillut.

                                          Tervetuloa myös pikkuruiseen puotiin

                                                          Toivoo kankuri Eila

 

 

 


Sain asikkaalta lähetyksen, jossa oli 25 vuotta vanhat häälahjalakanat., lasten pupu- ja nallelakanat, parit verhot vuosien varrelta, kuosit todellakin vähän "eilisiä". Mieheltä oli myös salaa anastettu muutama lempiflanellipaita. Ne ovat nyt tässä, kuteeksi leikattuna. Näistä kudotaan perheen suuresti rakastamalle kesähuvilalle kauniit räsymatot. Tämä on näitä kankurin elämän parhaita puolia, saa kutoa ihmisten muistot kauniiksi matoiksi.